De Metende Mens

Hans van der Meer

Over het Project

Geen land heeft meer gegevens per vierkante kilometer verzameld over de toestand van lucht, water en bodem dan Nederland. Ontwikkelingen in de natuur worden breed gemonitord door professionals en vrijwilligers, waarbij gebruikgemaakt wordt van hi-tech methoden tot rechttoe-rechtaan tellingen. De kwetsbaarheid van onze ecosystemen, en daarmee van onze toekomst, staat daarin centraal.

Het accepteren van de uitkomst van het verzamelen van wetenschappelijke gegevens wordt bevorderd door te laten zien hoe dit gebeurt. Hans van der Meer maakt het complexe onderwerp benaderbaar door het stellen van vragen, waarbij hij zijn fotografie en videobeelden combineert met informatieve, maar ook persoonlijke teksten.

De metende mens / Counting on Nature levert op die manier een verhelderende bijdrage voor een breed publiek aan de kritische betrokkenheid bij onze leefomgeving.

Voor het project bezocht Van der Meer tussen 2019 en 2024 zo’n zestig monitoringsprojecten verspreid over heel Nederland. De Volkskrant publiceerde in 2019 en 2023/2024 twee series van in totaal vijftien beeld/tekstcolumns. Het boek De metende mens / Counting on Nature verschijnt in 2025/2026 bij Paradox.

De ontwikkelingsfase 2022/2024 van het project werd mogelijk gemaakt door een genereuze subsidie ​​van TAUW Foundation.

Hans van der Meer

Hans van der Meer (1955) studeerde fotografie aan de MTS in Den Haag, gevolgd door een werkperiode aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn bekendste werk bestaat uit de series over amateurvoetbal, Dutch Fields (1998) en European Fields (2006, Steidl/MACK). In 2008 organiseerde Camera Austria een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Via fotografie, film en schrijven onderzoekt Van der Meer de wereld om hem heen.

Zijn beelden van amateurvoetbal zijn ook een verkenning van de menselijke natuur in het landschap. In Nederland – Uit voorraad leverbaar (2012, Paradox) observeert hij op droge wijze de steeds homogener wordende gebouwde omgeving van Nederlandse provinciesteden. In Het moet anders – de veranderende wereld van de Nederlandse koe  (2018) laat Van der Meer ons de wereld van de hedendaagse melkveehouderij zien om in 2019 te starten met De metende mens / Counting on Nature.

Het Robert Capa Contemporary Photography Center in Boedapest (Hongarije) bracht in 2022 een eerbetoon aan Hans van der Meer en zijn werk met de solotentoonstelling Minor Mysteries. De tentoonstelling startte met zijn vroege werk uit het begin van de jaren tachtig, gemaakt in Boedapest. Fw Books publiceerde op basis daarvan een boek onder dezelfde titel.

Hans van der Meer woont in Amsterdam en doceerde tot 2021 fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

Hans van der Meer

Paradox

Paradox is een in 1993 opgerichte stichting die projecten ontwikkelt over hedendaagse vraagstukken in samenwerking met documentaire auteurs: fotografen, filmmakers, beeldend kunstenaars, schrijvers en onderzoekers.

Paradox produceert reizende tentoonstellingen, films, debatten, workshops en symposia en publiceert zowel boeken als web publicaties. De interactie tussen sociale, economische en technische veranderingen in de samenleving staat centraal in de thematische, zowel als monografische projecten die worden ontwikkeld.

Paradox experimenteert expliciet met multimediale presentatievormen en het samenbrengen van verschillende disciplines (fotografie, film, audio, tekst) en platforms (tentoonstellingen, websites, boeken en educatieve programma’s). Het belangrijkste doel: een ​​breed mogelijk publiek bereiken zonder de nuances te verliezen die de behandelde maatschappelijke kwesties vereisen.

Paradox programmeert geen eigen tentoonstellingsruimte, maar werkt samen met podia in binnen- en buitenland.

Paradox

Credits

Fotografie, video en tekst: Hans van der Meer
Redactie: Bas Vroege (Paradox)
Grafisch concept: Kummer & Herrman
UX concept & development: Studio Superaarde, Wouter Works Products

Met dank aan: Naturalis – EIS Kenniscentrum, Natuurmonumenten, Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Twente, Vrije Universiteit, Stichting Ark Rewilding, Soorten.nl, RAVON, Zoogdiervereniging, SOVON, FLORON, Vlinderstichting, Nationale Databank Flora & Fauna, Bureau Waardenburg, TAUW NL, Deltares, B-ware, Bureau Endemica, Nederlands Mycologische Vereniging, Arens Bureau voor Strand- en Duinonderzoek, Vislift.nl, Wetterskip Frysland, JM Ecologie, Waterschap Rivierenland, Hollandse Luchten

De cruciale 2022/2024 ontwikkelingsfase van De metende mens / Counting on Nature werd mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van TAUW Foundation.
De totstandkoming van het project werd daarnaast gesteund door het Mondriaan Fonds, H+N+S Landschapsarchitecten en Waardenburg Ecology.