Toen begin vorige eeuw het inventariseren van de natuur begon, bleek het handig om een bestaand raster te gebruiken. Voor militaire doeleinden was Nederland verdeeld in uurhokken.
Vierkante vakken van 5x5 kilometer, afgeleid van een uur wandelen langs een zijde. Later werd het raster verfijnd tot kilometerhokken, beide indelingen worden nog altijd gebruikt om de biodiversiteit in kaart te brengen.
Deze vijf vrijwilligers van de Plantenwerkgroep KNNV Epe-Heerde lopen aan de zuidkant van kilometerhok 194-488. Ze verzamelen zich iedere maandagavond om ergens in hun woonomgeving de vegetatie te inventariseren.
Op deze avond in augustus was dat een kilometerhok waarbinnen infiltratievijvers van drinkwaterbedrijf Vitens liggen. Met de blik omlaag bewoog het gezelschap zich over de hei, alsof ze iets kostbaars waren verloren.
Er zijn intussen apps die via beeldherkenning werken, zoals ObsIdentify. Richt de camera van je telefoon op een wilde plant of dier en het apparaat vertelt je de soortnaam.
De kreet waarmee die app wordt aangeprezen is dan ook: herken de natuur in één klik! Met een volgende klik belandt de waarneming direct in de database van de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna.
Ook mensen met weinig kennis van de natuur kunnen hieraan meedoen. Via groeps-challenges kunnen gebruikers worden uitgedaagd, wie de meeste soorten vindt bijvoorbeeld.
Volgens een bericht op Nature Today zijn er sinds de lancering in 2019 al meer dan 11 miljoen waarnemingen verzameld met ObsIdentify.
Deze plantenwerkgroep doet het nog op de traditionele manier. De vrouw met de blauwe rugzak vooraan heeft in haar rechterhand een lijst met soortennamen.
Zo'n streeplijst wordt verstrekt door FLORON, de organisatie die het onderzoek coördineert naar de verspreiding van wilde planten.
Algemeen voorkomende soorten worden plichtmatig genoteerd, opwinding is er bij herkenning van bijzondere soorten.
Deze avond waren dat borstelkrans en grondster.
Bij twijfel werd de Heukels Flora van Nederland erbij gepakt, hèt standaardwerk waarin de complete flora van Nederland is opgenomen.
De gegevens moeten later thuis op de computer via het Waarnemingsportaal van de NDFF Verspreidingsatlas nog worden ingevoerd.
Sinds 2015 kan dat ook ter plekke via de door FLORON ontwikkelde app VERA, waarbij niet alleen de datum maar ook de locatie automatisch wordt vastgelegd. Via mobiele telefoons en GPS gebeurt dat laatste steeds nauwkeuriger.
Maar exacte adresgegevens zijn niet altijd in het belang van een kwetsbare plantensoort, een bijzondere vogel of een zeldzame paddenstoel.
Om overenthousiaste soortenjagers en natuurpaparazzi niet op een spoor te zetten worden locaties op de Verspreidingsatlas alleen globaal weergegeven.
Niet alleen de mens heeft recht op privacy.